Brittcyclopedie 4 / The Royal Wedding

Het huwelijk van Willem-Alexander met Máxima was natuurlijk bijzonder en feestelijk – zeker omdat ze bij de Munt in Amsterdam zwaaide naar mijn jongste zoon – die op mijn nek zwaar zat te wezen – en naar mij, maar in de categorie Royal Wedding scoren William en zijn Kate toch hoger.

Na 30 jaar heeft Engeland – en de rest van de wereld – weer een Royal Wedding om naar uit te kijken. In 1981 was het huwelijk van Williams vader, kroonprins Charles, met Diana Spencer, een feest dat tot ver over de grenzen werd gevierd. Die zomer kampeerde ik op een eiland in de Loire, waar ik met verbazing Engelsen gadesloeg die in hun tweedjasje de afwas deden en ongekend uitbundig het koninklijke huwelijk vierden.

Op 29 april 2011 trouwt de oudste zoon van Charles en Diana, William, in Westminster Abbey met Catherine Middleton. Wills en Kate, zoals het koppel wordt aangeduid, zijn sinds de aankondiging voortdurend in het nieuws. De aartsbisschop van Canterbury voltrekt het huwelijk in aanwezigheid van 1900 gasten. Onder hen staatshoofden, politici, vrienden, celebrities zoals David en Victoria Beckham En onze Willem-Alexander en Máxima. Williams ‘best man’ (ceremoniemeester) is zijn broer Harry,  Kate gunt haar zus Pippa de eer haar ‘maid of honour’ te zijn.

De eerste bestemming van hun huwelijksreis is Balmoral, het Schotse landgoed waar koningin Elisabeth en Prince Philip traditioneel de zomer doorbrengen. William en Kate hebben elkaar leren kennen op St. Andrews University. De aanstaande koningin betrad de catwalk tijdens een goededoelenmodeshow in een transparante jurk die, naar nu blijkt, oorspronkelijk als rok was bedoeld. Een doorkijkniemendalletje dat Will’s aandacht trok en onlangs werd geveild voor 65 duizend pond.

Een koninklijk huwelijk is natuurlijk, en voor sommigen voornamelijk, ook handel. En die is te vinden op http://www.theroyalweddingwilliamkate.com. Mokken, borden, vingerhoedjes, theelepels, theedoeken, ansichtkaarten, een stripboek, vlaggen, een koelkastmagneet, een pillendoos, notitieblok, ja zelfs een replica van de verlovingsring van Kate, eerder gedragen door Diana. Voor slechts 33,60 ponden draag je (bijna) dezelfde ring als Kate en Diana. Je moet er maar op komen. Supermarkt Tesco stuntte met een replica van de blauwe jurk die Kate droeg tijdens de aankondiging van het huwelijk. Binnen een uur was de jurk van £ 16 uitverkocht.

Het huwelijk van William en Catherine is belangrijk voor de toekomst van de Britse monarchie. Koningin Elizabeth viert vlak voor het huwelijk van haar kleinzoon haar 85e verjaardag en lijkt in goede conditie. Haar oudste zoon Charles is inmiddels 63 jaar en sinds januari 2007 de troonopvolger met het hoogste aantal wachtkamerjaren. Sinds 2005 is hij getrouwd met Camilla Parker-Bowles, met wie hij al voor zijn huwelijk met Diana een relatie had. Wordt Camilla koningin als Charles zijn moeder opvolgt? Geen sprake van, verzekerde Charles tot enkele jaren terug, Camilla zou als Princess Consort aan zijn zijde staan. Charles’ meest recente uitspraken doen vermoeden dat ‘Queen Camilla’ toch een optie is; een idee dat op steun van Prime Minister David Cameron kan rekenen. Onderzoeken onder de Engelse bevolking laten overigens zien dat de Engelsen, vooral de vrouwelijke inwoners, liever William op de troon zien dan Charles.

De staf van Clarence House, de officiële residentie van Charles, heeft http://www.officialroyalwedding2011.org gelanceerd en zet ook social media in. Er is een Twitter-account (http://twitter.com/kateandwill2011) en een Facebookpagina (http://www.facebook.com/royalweddingwilliamkate). To be continued.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s